Forum DS Centaur Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Strona Główna


DS Centaur Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
.::DS CENTAUR::.
Odpowiedz do tematu
Przepisy kulinarne i parakulinarne
dr Kidler
Admin


Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sala operacyjna

Na początek coś na rozgrzewkę, czyli MIODÓWKA (wersja light)

Składniki:
- 2 litry spirytusu
- 5 cytryn
- słoiczek miodu (rodzaj według uznania) 400 g
- 3 litry wody

Sprzęt laboratoryjny:
- odpowiednia ilość szkła o sumarycznej objętości 5 litrów
- plastikowa butelka po wodzie Euroshoper 5 litrów
- lejek

Sposób przygotowania:
-wycisnąć sok z cytryn i pozbyć się w miarę możliwośći pestek i innych farfocli
-do butelki PET 5 litrów wlać 2,5 litra wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej np. Euroshopper) i 2 litry spirytusu. UWAGA REAKCJA EGZOTERMICZNA
- do soku z cytryn dolać letnią wodę i rozpuścić we wszystkim słoiczek miodu, a następnie uzupełnić do pojemności 0,5 litra i wlać miksturę do rozrobionego spirytu
- dobrze wymieszać
- przelać do butelek i zakorkować

Tak przygotowany trunek odstawić na okres 1-2 tygodni od czasu do czasu mieszająć. Najlepiej jest zamknąć szafkę dodatkowo na klucz, a klucz schować przed wspołlokatorami

Podawać schłodzone


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
dr Feelgood
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Mała wskazówka odnośnie przygotowania - cytrynę najpierw sie rżnie a potem ściska w przeciwieństwie od innych częstych czynności konsumpcyjnych;)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
dr Feelgood
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 06 Lut 2006
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

CYTRYNÓWKA (versja heavy), albo ŁZY SPRZĄTACZKI:

składniki:

- 2 litry spirytusu
- 3 litry toniku
- 4 cytryny


sprzet:

jak wyżej


wykonanie:

- tonik wygazować
- wycisnąć co sie da,wymieszać co sie da, zabełtać, zabełtać, zmrozić, zaprosić znajomych, wypić i pod żadnym pozorem nie jeść knyszy (bardziej realna wtedy będzie to wersja po ,,albo")

Dr Feelgood życzy smacznego:) Partyman


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Balbina
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

lubię ją


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
vaffeul27
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 29 Cze 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

Nie ma nic lepszego niż słynna kukułka Very Happy
Bardzo łatwa w przygotowaniu no i delektowanie się jest baaaaaaaaaaaardzo przyjemne Razz

70dag cukierków kukułek
0,5l spirytusu
zalewamy kukułki i czekamy aż się rozpuszczą Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Bolo
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 05 Sie 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

hehe dobry temat, dobry!:> Potwierdzam - kukulka miazdzy:> Nie czuc nawet mocy tego spirytusu - wlasnie smak kukulek, ktore juz same w sobie smakuja alkoholowo, go zabija:> Mozna wypic tego naprawde duzo no i nie ma kaca na drugi dzien:> Bede musial zrobic niedlugo:>


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
onarala25
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 21 Lip 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

Ja polecam Hot Tennesie Teddy

40ml whiskey
10ml soku z cytryny
laska cynamonu
łyżeczka miodu
wrzątek

whiskey, sok z cytryny i cynamon zalewamy gorącą wodą, następie dodajemy łyżeczkę miodu

Można nosić w termosie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
gregushNs9
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 25 Sty 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Ej, piszesz na forum studentów. Kto ma kasę na whiskey, czlowieku???


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Essespith54
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 21 Lut 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Radomyśl Wielki

Whiskey zamieniamy na wódkę i będzie git.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Asldjkhsjdsl_72
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Całkiem klawy pomysłVery Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Dario86
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Nalewka porzeczkowa
Składniki

3 kg czerwonych porzeczek
1-1,2 kg cukru
1,5 litra spirytusu
1 litr wody
5-6 listków mięty
kilka młodych listków porzeczki, jeśli są dostępne
Porzeczki obrywamy z szypułek, płuczemy, osuszamy. Następnie przesypujemy po trochę do 5-litrowego słoja lub dwóch mniejszych, każdą warstwę przesypując cukrem. Zakręcamy, ale niezbyt mocno i odstawiamy w słoneczne miejsce, aby puściły sok. Sok następnie zlewamy i wstawiamy do lodówki, zaś owoce zalewamy roztworem spirytusu i wody. Dodajemy miętę i ewentualnie porzeczkowe liście. Po 2 tygodniach zlewamy nalew porzeczkowy (najlepiej przez pieluchę tetrową), łączymy z sokiem, przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka jest dobra najwcześniej po 4-5 miesiącach. Ale – jak to z nalewkami – im starsza, tym lepsza.
__________________
Okolice i [link widoczny dla zalogowanych] – korzystne ceny


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Dario86 dnia Pon 21:08, 21 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
zeus54
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 15 Lip 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Vodka Sunrise

Składniki:

50 ml wódki
30 ml soku malinowego lub Grenadiny
150 ml soku pomarańczowego
kostki lodu
Przygotowanie:

Sok i wódkę wymieszać w shakerze z kostkami lodu lub w szklance łyżeczką, jeśli nie mamy shakera. Przelać do szklanki i powoli wlać sok, tak by osiadł na dnie.

----------------------------------------------


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
mierel
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 08 Sie 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Ja robię wino z aronii - pyszne wychodzi.
10 kg aronii, 5 kg cukru - i nic więcej Smile Aronię rozdrabniamy - ja to robię porcjami w robocie z nożami do siekania, dosypując do każdej porcji trochę cukru, potem z pomocą lejka zrobionego z odciętej góry od plastikowej butelki przelewam do gąsiora - bo zostawiam takie w miarę spore kawałki owoców, jedynie ponacinane, aby dobrze sok puściły Smile Po 6 tygodniach odlewam owoc, a wino dalej stoi kolejnych 6 tygodni - a potem degustacja Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
justan
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 11 Sie 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

To pod Wasze alko pyszna pieczeń ..... wsadzam do worka plastikowego z oliwą, czosnkiem, pieprzem, solą, majerankiem i odrobinką wina czerwonego, liściem laurowym i zielem angielskim, zostawiam na noc w lodowce, a w południe wrzucam na blachę, zalewam bulionem wołowym i piekę w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, potem przecedzam wywar i wlewam do garnka, dorzucam śmietanki z mąką i pyszny sosik gotowy do polania pieczeni ....pycha! a dzięki marynacie mięsko jest niesamowicie kruche i delikatne
Tak, żeby nie zaszumiało w głowie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Romek
Zdrowy jak ryba


Dołączył: 21 Sie 2014
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Wino z aroni ja też robię i polecam jest pyszne i do tego zdrowe.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Przepisy kulinarne i parakulinarne
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 2  

  
  
 Odpowiedz do tematu