Przepisy kulinarne i parakulinarne |
dr Kidler
Admin
|
Na początek coś na rozgrzewkę, czyli MIODÓWKA (wersja light)
Składniki: - 2 litry spirytusu - 5 cytryn - słoiczek miodu (rodzaj według uznania) 400 g - 3 litry wody Sprzęt laboratoryjny: - odpowiednia ilość szkła o sumarycznej objętości 5 litrów - plastikowa butelka po wodzie Euroshoper 5 litrów - lejek Sposób przygotowania: -wycisnąć sok z cytryn i pozbyć się w miarę możliwośći pestek i innych farfocli -do butelki PET 5 litrów wlać 2,5 litra wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej np. Euroshopper) i 2 litry spirytusu. UWAGA REAKCJA EGZOTERMICZNA - do soku z cytryn dolać letnią wodę i rozpuścić we wszystkim słoiczek miodu, a następnie uzupełnić do pojemności 0,5 litra i wlać miksturę do rozrobionego spirytu - dobrze wymieszać - przelać do butelek i zakorkować Tak przygotowany trunek odstawić na okres 1-2 tygodni od czasu do czasu mieszająć. Najlepiej jest zamknąć szafkę dodatkowo na klucz, a klucz schować przed wspołlokatorami Podawać schłodzone |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
dr Feelgood
Zdrowy jak ryba
|
Mała wskazówka odnośnie przygotowania - cytrynę najpierw sie rżnie a potem ściska w przeciwieństwie od innych częstych czynności konsumpcyjnych;)
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
dr Feelgood
Zdrowy jak ryba
|
CYTRYNÓWKA (versja heavy), albo ŁZY SPRZĄTACZKI:
składniki: - 2 litry spirytusu - 3 litry toniku - 4 cytryny sprzet: jak wyżej wykonanie: - tonik wygazować - wycisnąć co sie da,wymieszać co sie da, zabełtać, zabełtać, zmrozić, zaprosić znajomych, wypić i pod żadnym pozorem nie jeść knyszy (bardziej realna wtedy będzie to wersja po ,,albo") Dr Feelgood życzy smacznego:) |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Balbina
Zdrowy jak ryba
|
lubię ją
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
vaffeul27
Zdrowy jak ryba
|
Nie ma nic lepszego niż słynna kukułka
Bardzo łatwa w przygotowaniu no i delektowanie się jest baaaaaaaaaaaardzo przyjemne 70dag cukierków kukułek 0,5l spirytusu zalewamy kukułki i czekamy aż się rozpuszczą |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Bolo
Zdrowy jak ryba
|
hehe dobry temat, dobry!:> Potwierdzam - kukulka miazdzy:> Nie czuc nawet mocy tego spirytusu - wlasnie smak kukulek, ktore juz same w sobie smakuja alkoholowo, go zabija:> Mozna wypic tego naprawde duzo no i nie ma kaca na drugi dzien:> Bede musial zrobic niedlugo:>
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
onarala25
Zdrowy jak ryba
|
Ja polecam Hot Tennesie Teddy
40ml whiskey 10ml soku z cytryny laska cynamonu łyżeczka miodu wrzątek whiskey, sok z cytryny i cynamon zalewamy gorącą wodą, następie dodajemy łyżeczkę miodu Można nosić w termosie |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
gregushNs9
Zdrowy jak ryba
|
Ej, piszesz na forum studentów. Kto ma kasę na whiskey, czlowieku???
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Essespith54
Zdrowy jak ryba
|
Whiskey zamieniamy na wódkę i będzie git.
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Asldjkhsjdsl_72
Zdrowy jak ryba
|
Całkiem klawy pomysł
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Dario86
Zdrowy jak ryba
|
Nalewka porzeczkowa
Składniki 3 kg czerwonych porzeczek 1-1,2 kg cukru 1,5 litra spirytusu 1 litr wody 5-6 listków mięty kilka młodych listków porzeczki, jeśli są dostępne Porzeczki obrywamy z szypułek, płuczemy, osuszamy. Następnie przesypujemy po trochę do 5-litrowego słoja lub dwóch mniejszych, każdą warstwę przesypując cukrem. Zakręcamy, ale niezbyt mocno i odstawiamy w słoneczne miejsce, aby puściły sok. Sok następnie zlewamy i wstawiamy do lodówki, zaś owoce zalewamy roztworem spirytusu i wody. Dodajemy miętę i ewentualnie porzeczkowe liście. Po 2 tygodniach zlewamy nalew porzeczkowy (najlepiej przez pieluchę tetrową), łączymy z sokiem, przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka jest dobra najwcześniej po 4-5 miesiącach. Ale – jak to z nalewkami – im starsza, tym lepsza. __________________ Okolice i [link widoczny dla zalogowanych] – korzystne ceny |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy Ostatnio zmieniony przez Dario86 dnia Pon 21:08, 21 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz |
zeus54
Zdrowy jak ryba
|
Vodka Sunrise
Składniki: 50 ml wódki 30 ml soku malinowego lub Grenadiny 150 ml soku pomarańczowego kostki lodu Przygotowanie: Sok i wódkę wymieszać w shakerze z kostkami lodu lub w szklance łyżeczką, jeśli nie mamy shakera. Przelać do szklanki i powoli wlać sok, tak by osiadł na dnie. ---------------------------------------------- |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
mierel
Zdrowy jak ryba
|
Ja robię wino z aronii - pyszne wychodzi.
10 kg aronii, 5 kg cukru - i nic więcej Aronię rozdrabniamy - ja to robię porcjami w robocie z nożami do siekania, dosypując do każdej porcji trochę cukru, potem z pomocą lejka zrobionego z odciętej góry od plastikowej butelki przelewam do gąsiora - bo zostawiam takie w miarę spore kawałki owoców, jedynie ponacinane, aby dobrze sok puściły Po 6 tygodniach odlewam owoc, a wino dalej stoi kolejnych 6 tygodni - a potem degustacja |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
justan
Zdrowy jak ryba
|
To pod Wasze alko pyszna pieczeń ..... wsadzam do worka plastikowego z oliwą, czosnkiem, pieprzem, solą, majerankiem i odrobinką wina czerwonego, liściem laurowym i zielem angielskim, zostawiam na noc w lodowce, a w południe wrzucam na blachę, zalewam bulionem wołowym i piekę w piecyku rozgrzanym do 180 stopni, potem przecedzam wywar i wlewam do garnka, dorzucam śmietanki z mąką i pyszny sosik gotowy do polania pieczeni ....pycha! a dzięki marynacie mięsko jest niesamowicie kruche i delikatne
Tak, żeby nie zaszumiało w głowie |
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Romek
Zdrowy jak ryba
|
Wino z aroni ja też robię i polecam jest pyszne i do tego zdrowe.
|
||||||||||||||
Post został pochwalony 0 razy |
Przepisy kulinarne i parakulinarne |
|
||
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.
Powered by phpBB © 2001-2004 phpBB Group
phpBB Style created by phpBBStyles.com and distributed by Styles Database.